CBT טיפול בשיטת
טיפול בכעסים
חשוב לדעת שכעס הינו תגובה רגשית עזה לתסכול ולהתגרות, המאופיינת בעוררות גופנית מוגברת, שינויים בפעילות מערכת העצבים המרכזית ותיוג קוגניטיבי של העוררות הפיזיולוגית ככעס.
הכעס הינו חוויה פנימית של אירוע סובייקטיבי והוא רגש שנועד לעזור לאדם, להביע אי צדק וחציית גבול.
הטיפול בכעס משלב עבודה אינטנסיבית עם ההורים, הבנה עמוקה של הכעס וגורמיו, איפיון רמת הכעס ומתן כלים להתמודדות נכונה מול התגובות הכעסניות של הילד. המטרה הטיפולית היא להביא את ההורים לעבוד יחדיו, כגוף אחד בסגנון הורי שבו מצד אחד רואים את הילד ואת קשייו, לא “מבטלים” אותו אך בשום אופן לא “משתפים” עימו פעולה. עובדים יחד כדי לתת לילד רוח גבית ולתת לו כיוון של התמודדות עם הקושי. המסר הוא של התמודדות. המסר הוא מכבד, מסר הורי מגדל, מצמיח.
במקביל הילד בטיפול לומד לקבל את הכעס, מתאפשר לו מקום להביע אותו, לפרוק אותו, הילד לומד להבין את דרגות הכעס ולומד לשלוט בעוצמתו.
המטרה העיקרית בטיפול עם הילד היא ללמד אותו לשלוט בכעס, כלומר הילד מקבל ידע וכלים להתמודד עם הכעסים שלו תוך שהוא לומד לשלוט בכעס במקום שהכעס ישלוט בו.
טיפול בחרדות ופחדים
חשוב להבין שכמעט כל הילדים חווים רמה כלשהי של פחד במהלך התפתחותם, כלומר, הפחד הוא רגש התפתחותי נורמלי שנועד לעזור לנו להתמודד מול סכנות ממשיות, אי אפשר לחיות בלי פחד בכלל שכן אחרת הדבר מהווה סכנה ממשית לחיים שלנו. יש שלבים בהם אנחנו מפחדים מדברים שונים וזה לגיטימי, מתי זה הופך להיות בעייתי? כשזה משבש את חיי היום יום.
הטיפול בילד החווה חרדה נחלק לשני רבדים מקבילים:
מצד אחד טיפול רגשי עם הילד, מצד שני עבודה עם ההורים.
בעבודה עם ההורים חשוב להבין את התפקיד הקריטי והמשמעותי ביותר של ההורים בעיצוב הסביבה של הילד. אתם יכולים לעצב סביבה בה הקשיים של הילד יבואו לידי ביטוי או אף ליצור אותם או להחמיר אותם. אבל אתם גם יכולים לעצב את הסביבה כך שהילד “יאלץ” להתמודד עם פחדיו וקשייו.
ככל שהגיל של ילדנו עולה כך היכולת שלנו להשפיע הולכת ויורדת ומצד שני הדרישות של הסביבה הולכות וגדלות. אם נמשיך להתאים את הסביבה (כלומר אנו ההורים) לבעיותיו של הילד אנו תורמים להנצחת אי יכולתו להתמודד. אם נכוון את התנהלותנו בצורה אחרת לגמרי מול פחדיו אנו יכולים בעצם לכוון אותו לכיוון של צמיחה ופיתוח יכולות חשובות ביותר לחיים. סביבה כזו תקטין בצורה דרמטית את ביטוי הקושי! זה גם תפקידנו!
הורים רבים לילדים עם פחדים והפרעות חרדה מרגישים תסכול רב, כעס וייאוש בניסיונם להתמודד עם הקשיים של ילדיהם. פעמים רבות כל הורה נוקט בעמדה אחרת בניסיונות ההתמודדות, דבר שמוביל לחיכוכים רבים ומתחים בין ההורים. הנקודה העיקרית היא שפעמים רבות הורים ממשיכים במשך זמן רב להתנהל בדיוק באותה דרך בניסיון לעזור לילדיהם (ולעצמם) ולפתור את הבעיה. התוצאה היא שהילד סובל, ההורים סובלים והמצב אינו זז לכיוון של פתרון או שיפור.
המטרה הטיפולית היא להביא את ההורים לעבוד יחדיו, כגוף אחד בסגנון הורי שבו מצד אחד רואים את הילד ואת מצוקותיו, לא “מבטלים” אותו אך בשום אופן לא “משתפים” עימם פעולה. עובדים יחד כדי לתת לילד רוח גבית ולתת לו כיוון של התמודדות עם הקושי. המסר הוא של התמודדות. המסר הוא מכבד, מסר הורי מגדל, מצמיח.
כל זאת יחד עם עבודה רגשית של הילד בטיפול.
המטרה העיקרית בטיפול עם הילד היא ללמד אותו לא לפחד מהפחד, כלומר הילד מקבל ידע וכלים להתמודד עם הפחדים והחרדות שלו תוך שהוא לומד לשלוט בפחד במקום שהפחד ישלוט בו.
קצת על שיטת הטיפול:
שיטת CBT פירושה טיפול קוגניטיבי התנהגותי (Cognitive Behavioural Therapy). הטיפול מבוסס על ההנחה כי מחשבות, רגשות, תחושות פיזיולוגיות והתנהגויות קשורים באופן הדוק ומשפיעים אלו על אלו, וכי דפוסי חשיבה שליליים ודפוסי התנהגות בלתי מסתגלים עומדים בבסיסם של קשיים נפשיים וגורמים סבל רב למטופל ולסביבתו. אחת מהנחות הטיפול היא כי במקרים רבים מצוקה נגרמת לא בגלל האירועים שאנחנו חווים, אלא בגלל המשמעות והפרשנות השלילית שאנו נותנים לאותם אירועים.
באמצעות עבודה רב מערכתית המשלבת עבודה עם ההורים ועם הילד ולעיתים בשיתוף פעולה עם הצוות החינוכי (רק בהסכמת ההורים) מתקבלות תוצאות חיוביות בפרק זמן יחסית קצר והוא משתנה בהתאם לקשר שנוצר בין המטופל למטפל, ברצון של הילד לעשות שינוי, בתמיכה ובנכונות ההורים להתמיד וליישם את הנאמר בהדרכות.